Pagina's

19 dec 2011

Winnaars en verliezers in maart en april

In de vorige blog heeft u kunnen lezen over de maanden januari en februari. Maar net als ieder jaar zijn er ook andere maanden. In deze blog zijn we dan ook aangekomen in het begin van de lente. De maanden maart en april staan op het programma.

Maart was een maand waar Ajax nadrukkelijk in vertegenwoordigd was. Niet omdat het zo goed ging op het veld. Er werd dan wel de finale bereikt van de beker, net als FC Twente, maar ook omdat er in de groep problemen waren. Zo werd El Hamdaoui uit de selectie gezet. Dit gebeurde na de 5-1 overwinning van Ajax op RKC in de beker.

Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. Er gaan verhalen rond dat hij weigerde naar de Boer te luisteren. Maar ook dat hij de hele rust op het toilet is gebleven. In ieder geval was de relatie tussen de twee zo ernstig verziekt dat zij niet meer met elkaar fatsoenlijk konden werken. Dat was althans de mening van de Boer. Later in het seizoen keerde de speler wel terug maar met de wetenschap de El Hamdaoui aan het einde van het seizoen zou vertrekken. Dat is echter tot nu toe nog niet gebeurd.

Persoonlijk vind ik dat de beslissing discutabel is. Er zijn wellicht dingen voor gevallen tussen El Hamdaoui en de Boer, maar je hebt nog altijd de waarde van een speler. En als deze niet meer speelt in het eerste elftal dan zal die al minder worden. En je kunt je nu wel afvragen of Ajax nog ooit geld krijgt voor deze speler. Hij is intussen zoveel van zijn waarde verloren dat je er nooit veel meer voor kunt krijgen.

Maar niet alleen in de selectie was er een ‘’probleempje’’. 30 maart 2011 is een historische dag in de geschiedenis van Ajax. Die dag gaven de bestuursleden en leden van de Raad van Commissarissen te kennen dat zij hun functie ter beschikking stelden.

De reden zou zijn de actie van Cruijff om van Ajax weer een voetballende grootmacht te maken binnen Europa. Vooral Coronel was in zijn eer aangetast als voorzitter door de handelswijze van Cruijff. Zo zou Cruijff gezegd hebben dat als Coronel niet mee zou werken, hij hem kapot zou maken met de columns in de Telegraaf. Wat hier van waar is, is moeilijk te zeggen, maar wel is duidelijk dat er nu ruimte was voor verandering binnen Ajax.

Maar er waren ook sportieve hoogtepunten in deze maand. De shorttracksters behaalde zilver op het WK. En ook won Marianne Vos goud. Deze keer op de baan op het onderdeel scratch. En ook bij het schaatsen waren er nog veel medailles die gewonnen werden. Op het WK was Nederland goed vertegenwoordigd op de erepodia.

Maar na deze maand kwam ook april. Het begin van de lente. Zou het ook een lente worden voor de Nederlandse sporters? Of waren het andere landen die deze maand naar zich toe trokken. De maand begon in ieder geval met een wereldtitel cricket voor India. De sport die veel emotie los maakt in India, vond daar ook plaats. Het thuisland versloeg dan in de finale ook Sri Lanka en mocht zich terecht wereldkampioen noemen.

Maar ook Nederland had er weer een kampioen bij. Een Europees wel te verstaan. Epke Zonderland won goud op het rek en zilver op de brug. Een uitstekende prestatie voor een sporter die altijd goed in het nieuws komt op een goede manier en altijd vriendelijk blijft.

Daarnaast stond in het wielrennen een Belg op. Het was de renner in vorm van het seizoen, Philippe Gilbert. Na overwinningen in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, won hij ook nog eens Luik- Bastenaken- Luik.

En ook kreeg de Ajax-soap weer een vervolg. Rik van de Boog maakte bekend aan het einde van het seizoen op te stappen als algemeen directeur bij Ajax. Hiermee kwam hij de wensen van Cruijff en zijn  aanhangers tegemoet.

Deze twee maanden waren een goede opwarmer voor de zomer. Maar in de volgende blog komen de maanden mei en juni eerst nog voorbij. Want wie werd er kampioen voetbal in Nederland? En wat al niet te denken van de financiƫle problemen van PSV. Kortom het sportjaar werd alleen maar boeiender.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten