Pagina's

15 dec 2011

Een rustig begin van een mooi sport jaar

Net als ieder jaar komen er overal jaaroverzichten voorbij. Ook ik laat dit niet aan mij voorbij gaan en zal dan ook mijn mening en visie geven over het afgelopen sportjaar. Ik zal in deze blog de maanden januari en februari onder de loep nemen.

Het jaar is alweer voorbij gevlogen. 2011 was dan ook een sportjaar met veel gebeurtenissen. We hadden diverse grote winnaars, maar namen ook afscheid van enkele zeer grote sporthelden van Nederland en de wereld.

In januari namen wij dan ook direct afscheid van een zeer grote voetballer. De Feyenoorder Coen Moulijn overleed op een leeftijd van 73 jaar. De icoon van Feyenoord won met deze ploeg in 1970 de eerste Europa Cup 1 voor een Nederlandse ploeg en won in dat jaar ook de wereldbeker.

Maar naast het overlijden van deze legende van Feyenoord waren er ook andere sportgebeurtenissen in januari. Zo werd bekend dat de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil, deel mocht nemen aan de 3 grote wielerkoersen van dat jaar. Dat was natuurlijk een grote opsteker voor deze ploeg. Want na jaren van groeien en bouwen aan een team was dan daar eindelijk de beloning. Namelijk deelname aan deze wedstrijden.

In januari werd er ook gevoetbald. En wellicht de meest vreemde zaak van dit jaar werd op naam geschreven door Ruud Gullit. De voormalig trainer van Chelsea en Feyenoord, tekende voor Terek Grozny. Deze club ligt in een gebied waar het alles behalve veilig is. De ploeg traint ook nooit in de hoofdstad van Tsjetsjenië vanwege de geringe veiligheid.

Het ergste van deze move van Gullit was echter dat hij steeds beweerde er een uitdaging in te zien. Eigenlijk was iedereen het daar wel over eens dat, dat niet het geval was. Meneer Gullit deed dit natuurlijk niet omdat het daar zo leuk is. Het ging gewoon om het geld, want Gullit kon enkele miljoenen per jaar op zijn rekening bij schrijven.

Daarnaast waren er ook nog diverse transfers. Zo ging Torres van Liverpool naar Chelsea. Dit voor een bedrag van maar liefst 58 miljoen Euro. Maar we zagen ook een van de grote smaakmaker van de eredivisie vertrekken. Luis Suarez verruilde Ajax voor Liverpool, dat een bedrag van 26,5 miljoen Euro voor hem betaalde.

In januari werd Marianne Vos weer wereldkampioen veldrijden. Op een indrukwekkende manier reed zij solo naar de finish en kon zij haar vierde veld titel vieren. Tevens was er ook de Australian Open die dit jaar werden gewonnen door Djokovic en Clijsters.

Maar in februari waren er natuurlijk ook nog volop sportgebeurtenissen. Zo werd bekend dat zwemmer Ian Thorpe zijn zwembroek weer aantrok. De Australiër  kondigde aan een poging te willen wagen om zich te plaatsen voor de spelen van London 2012.

Ook zette voormalig PSV ’er, Ronaldo een punt achter zijn loopbaan. De carrière die hem langs onder andere Barcelona en Real Madrid bracht, werd ten einde gebracht na een slepende knie blessure die hem de laatste jaren parten speelden. Desalniettemin heeft de Braziliaan indrukwekkende cijfers achter zijn naam. In 514 wedstrijden scoorde hij liefst 414 keer.

Maar ook was er weer een doping geval in het wielrennen. Helaas weer een. Dit maal was het Ricco. Hij stond onder contract bij Vacansoleil, toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Na controles bleek dat hij weer een bloedtransfusie te hebben gebruikt. Daarop de besloot de wielerploeg hem direct te ontslaan. Het was voor Ricco niet de eerste keer dat hij werd betrapt.

Het blijft jammer dat er dit soort gevallen blijven. Het probleem is echter dat het een soort kat en muis spel is. De dopingcontrole kan tegenwoordig veel vinden maar de gebruikers gaan ook steeds meer andere middelen gebruiken. En zolang dat gebeurd zal de wielersport het doping imago met zich mee nemen.

Noot:
In de volgende blog kunt u de maanden maart en april lezen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten