Pagina's

10 dec 2011

Europa League: zal nooit een waardig broertje worden

Komende week is er weer een nieuwe speelronde in de Europa League. Dan nemen PSV, FC Twente en AZ het op tegen diverse ploegen uit Europa. PSV speelt thuis tegen Rapid Boekarest, Twente reist af naar Krakow en AZ speelt in eigen huis tegen Metalist Kharkiv.

PSV en Twente zijn al klaar in Europa tot aan de winterstop. Zij zijn namelijk al geplaatst en ook AZ kan zich daar deze week bijvoegen. AZ moet echter winnen om zeker te zijn van deelname aan de Europa League na de winterstop.

Maar waarom zou je dan een blog schrijven over de Europa League als alle Nederlandse ploegen al geplaatst hebben? Nou dat zit als volgt. Ik ben van mening dat de Europa League er een beetje bij is gepakt omdat het moet. Er is een Champions League, maar een goed alternatief was er in de ogen van de UEFA niet. Dus wat doe je dan? Je gooit de voormalig UEFA Cup in een mix met de Champions League en er komt de Europa League uit.

Maar waar ik mij aan stoor zijn de saaie wedstrijden die je krijgt. Zo speelt PSV een wedstrijd ergens in IsraĆ«l. AZ moet helemaal naar de andere kant van Europa om in Kharkov, stad waar het Nederlands elftal hopelijk mooie successen gaat beleven, een wedstrijd te spelen.

Deze wedstrijden zijn voor de supporters zowel in het stadion als thuis op de bank vaak niet om aan te zien. Stadions waar normaal 30.000 mensen in kunnen zijn nu gevuld met 3000 toeschouwers. Ook is het spel niet om aan te zien omdat een van de ploegen zich massaal terug trekt en wat al niet te denken van de verre reizen die de ploegen vaak moeten maken voor een wedstrijd.

Ik moet wel even tussendoor vermelden dat de prijzen voor kaartjes voor de wedstrijden ook niet echt uitnodigen voor een bezoek. Je betaalt al snel €25,- voor een plek op de tweede ring achter de goal. En dat zelfs tegen een relatief onbekende ploeg.

De verre reizen heb je ook wel in de Champions League maar dan speel je ook tegen ploegen van een hoog niveau. Maar waar het echte probleem ligt is dat de Europa League meer geld kost dan dat het oplevert. Een voorbeeld. PSV speelde vorig seizoen een wedstrijd in het koude Siberiƫ tegen Novosibirsk. Deze ploeg was door puur toeval in de Europa League gekomen omdat ze de beker van Rusland hadden gewonnen. Ze stonden echter wel laatste in de competitie.

Maar dat is niet het belangrijkste. PSV verloor daar niet alleen met 1-0, die werd later wel weer goed gemaakt in eigen huis, maar ze verspeelde er ook enkele tonnen geld doordat de ploeg zo ver moest reizen. Als ze hadden gewonnen hadden, hadden ze de kosten er nog niet uitgehaald.

En daar ligt ook het probleem. De Europa League wordt pas aantrekkelijk voor ploegen als ze ver komen in het toernooi, laten we zeggen de kwartfinale. Dan pas ga je over serieuze bedragen praten van een paar ton voor een overwinning. Terwijl als je kijkt bij de Champions League, daar krijg je al 800.000 Euro voor een overwinning in de poulefase. Dat is toch een flink verschil met de Europa League.

Een van de oplossingen om voor meer inkomsten te zorgen is om meer leuke wedstrijden te spelen. Laat ploegen zoals Rapid Boekarest en Hapoel Tel Aviv al eerder tegen elkaar spelen om zo een groot gedeelte al af te laten vallen. Zo houd je namelijk alleen de betere ploegen over waardoor je leukere wedstrijden krijgt. En dat zal dan ook weer leiden tot extra inkomsten zoals meer publiek in het stadion, maar wat al niet te denken van de media inkomsten die een club kan ontvangen.

Zoals je dus kunt zien is de Europa League eigenlijk een mislukt project. Er zijn echt grote veranderingen nodig om het leuker te maken voor de toeschouwer, maar ook interessanter voor de clubs. Maar zo ver is het nog lang niet. En tot die tijd zal de Europa League het kleine broertje blijven van de Champions League.

Noot: Filmpje over minder inkomsten door Europa League. Afkomstig uit 2009.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten