Pagina's

13 mrt 2012

Media circus zorgt mede voor ondergang Rutten

Fred Rutten is geen coach meer bij PSV. Dat was het nieuws dat gister (maandag 12 maart 2012) naar buiten werd gebracht door Tiny Sanders en Marcel Brands. Na een week waarin drie keer kansloos werd verloren, vond de directie van PSV het tijd om in te grijpen.

Maar nog opvallender was de opbouwende media druk rondom Rutten. We gaan even een week terug. Nog voor de topper tegen FC Twente. Toen werd in de media al de druk opgevoerd. Rutten en PSV hadden die week eerder Feyenoord nog verslagen, maar de echte krachtmeting zou pas komen tegen FC Twente.

De media speelden hier dan ook op in door berichten te plaatsen dat het de kampioenswedstrijd zou zijn. En ook over de positie van Rutten werd uitvoerig gepraat. Bij een verlies zou de druk toenemen en wellicht een ontslag volgen.

PSV verloor met 6-2 van FC Twente in eigen huis. Een flinke klap die ook niet in de media onopgemerkt voorbij ging. De maandag na de nederlaag tegen Twente, stond de landelijke pers massaal in Eindhoven. Van de regionale dagbladen tot aan het NOS journaal. Ze stonden er allemaal. Eigenlijk was er ook een vraag die rond ging: Wordt Fred Rutten ontslagen?

Dat werd hij op dat moment nog niet. Een paar dagen later stond de wedstrijd tegen Valencia op het programma. Een zware tegenstander en dat werd ook duidelijk gedurende de wedstrijd. Een nederlaag die eigenlijk niemand verbaasde. Toch werd de druk verder opgevoerd door de media.

Zo zou de wedstrijd tegen NAC de beslissende wedstrijd zijn voor de toekomst voor Rutten. En dat zou ook zo zijn bleek achteraf. PSV verloor met 3-1 in Breda en ging met een fikse kater terug naar Eindhoven. Daar stonden naast rijen camera’s en andere pers ook honderden ‘’supporters’’. Zij eisten het vertrek van Rutten.

Toen was het  maandag 12 maart. De dag dat Fred Rutten definitief de laan werd uitgestuurd. Opvallend was de berichtgeving van de media. Zo was VI nogal bezig met welke auto van wie zou zijn. Zo was er een bericht dat de zaakwaarnemer per auto was gearriveerd. Even later was hij weer vertrokken. Dit soort berichten waren er in overtal. Nieuws wat geen nieuws is. Toch waren er heel veel media die dit deden. Dat tekent in mijn ogen ook gelijk de zwakte van de media in ons land.

Maar later op de dag kwamen dus wel de berichten officieel dat Rutten weg moest. En er kwam ook een persconferentie. Die werd live uitgezonden op  RTL 7 en Omroep Brabant.
En tot slot was er nog een uitzending van VI. Die mede door het ontslag van Rutten, een kijkcijferrecord te pakken hadden.

Al met al was het een behoorlijk circus rondom het ontslag van Rutten. En ik denk dan ook dat de media flink hebben mee geholpen aan de beeldvorming rondom Rutten. De druk werd steeds groter van de media dat PSV eigenlijk al geen ander besluit meer kon nemen. Maar een ding is zeker en dat is dat Rutten geen trainer meer is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten