Pagina's

4 feb 2012

BVO's en beleid: gaan we eindelijk de goede kant op?

En toen was het februari. Alweer precies een maand geleden dat de laatste blog verscheen op wereldvansport. Dit kwam mede door persoonlijke omstandigheden maar ook door een geweldige ski vakantie. Ik wil daarvoor nog een keer de kamp staf van Snowmotion voor bedanken. Maar ondertussen is het voetbal ook weer bezig. Zelfs met het koude weer worden de wedstrijden nog gespeeld. In zowel Nederland als ook in het buitenland.

Maar deze blog zal niet gaan over de leuke kant van het voetbal. Deze gaat over het steeds weer falen van het beleid bij een BVO. Dit is namelijk bij heel veel clubs het geval in Nederland. En dan heb ik het nog niet eens over de buitenlandse ploegen waar dit nog erger is. Maar ook zijn er lichtpuntjes te vinden. Zo zijn er clubs als AZ en Heracles Almelo, die wel een goed beleid voeren en dit ook terug zien op het veld.

Maar wat is er dan mis met de beleidsmakers bij de BVO’s volgens mij? Nou dat is eenvoudig uit te leggen. Vele clubs hebben op dit moment nog financiĆ«le problemen of zijn bezig met het puin ruimen daarvan. En dat is allemaal de schuld van jaren foute beslissingen nemen.

Neem een topclub in Nederland, Ajax of Feyenoord of PSV, het zijn of waren allemaal ploegen met grote financiƫle problemen. En dit kwam niet doordat er in eens torenhoge kosten waren. Deze ploegen hebben jarenlang met een begroting gewerkt waarin de Champions League werd opgenomen in de begroting. Wat erg vreemd is, want wanneer je dit een keer niet hebt, kom je in de problemen. En dat heeft Feyenoord de afgelopen jaren gemerkt. Maar recent PSV nog.

Maar ook geld uitgeven wat er niet is, hadden de clubs een handje van. Zo gaf Ajax jarenlang steeds meer geld uit dan dat er binnen kwam. En dat mag je op zijn zachtst gezegd opmerkelijk noemen. Een normaal bedrijf dat op deze manier opereert zou binnen een jaar de tent al kunnen sluiten.

Nu moet ik ook wel toegeven dat het ook moeilijk is om een beleid te maken voor een club. Het duurt ook meerdere jaren tot dat er zichtbaar resultaat is. En dan heb je ook nog de emotie die komt kijken bij de sport. En wat al niet te denken van het sportieve. De clubs willen zo hoog en goed mogelijk presteren. Daardoor hebben zij ook jarenlang aankopen gedaan om die aansluiting proberen te behouden.

Het voordeel van het falende beleid bij de clubs is dat iedereen heeft kunnen zien hoe het niet moet. En daar zit dan ook de hoop voor alle ploegen. Leer van je fouten en kijk naar de goede voorbeelden zoals Heracles Almelo of AZ. Deze ploegen voeren al jaren een goed beleid en dat zie je overal tot uiting komen op dit moment. Zowel op het veld als bestuurlijk zit het bij deze ploegen wel snor.

Hoe dan ook hoop ik dat de clubs van de eigen fouten geleerd hebben. En dat ze dit dan ook oppakken en vertalen in een beleid dat te volgen is. En niet weer door gaan op de oude voet. Want dan zullen er toch echt clubs door het ijs zakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten