Pagina's

2 dec 2011

De eeuwige rivaliteit


Als kleine jongen, keek ik al erg op tegen het grote FC Barcelona. Toen speelde daar nog spelers als Ronald de Boer, Rivaldo en Luis Enrique. Dat waren de spelers van die tijd. Later kwamen daar nog Ronaldinho, Henry en Xavi bij.

Maar ook Real Madrid was altijd een ploeg met grote namen. Wat te denken van Roberto Carlos, Zidane en Luis Figo. Allemaal iconen die het voetbal zijn glans en glorie hebben gegeven. Maar nu zijn er de nieuwe idolen. Messi, Iniesta en Fabregas bij Barcelona. En C. Ronaldo, Ramos en Benzema bij Real Madrid.

En op 10 december staan deze grootmachten weer tegenover elkaar. Dan staat de voetbal wereld weer even op zijn kop. Want waarom zou je dan nog geïnteresseerd zijn in een wedstrijd tussen Excelsior en Roda JC, als op dat zelfde moment ook El Clásico wordt gespeeld.

Zelf heb ik een lichte voorkeur voor Barcelona. Of dat komt door dat Real wat meer met het geld gooit, weet ik niet. Maar als voetbal liefhebber heb je een voorkeur voor een van deze twee ploegen. Het kan niet zo zijn dat je voor beide bent. Dat is een vorm van heiligschennis in de ogen van beide groepen.

Maar deze klassieker in Spanje is niet zomaar een klassieker. Het zit dieper geworteld in de cultuur bij de Spanjaarden dan andere wedstrijden. Het is een prestige strijd tussen een hoofdstad van een land en een hoofdstad van Catalonië. Zij zien zich als onafhankelijk land en voelen geen enkele band met de gewone Spanjaard. Echter zien de Madrilenen  dit niet zo. Zij zien in Barcelona niet meer dan een provincie stad.

En elke keer wordt de strijd steeds feller. Dan wordt er weer volop gestreden wie de beste van het land is. Trainers die elkaar te lijf gaan. Letterlijk zelfs. Spelers die overtredingen maken die ook voor mishandeling door het leven kunnen gaan. Maar ook geniale voetbal acties van bepaalde spelers.

En dan is de wedstrijd voorbij. Hopelijk heb je dan een geweldige wedstrijd gezien. En dat hoop je met heel veel mensen in de wereld. Miljoenen mensen. Voor de pers zit het er dan nog niet op. Want Mourinho laat zich dan weer wat spannende uitspraken ontlokken. En daar tegenover heb je dan Guardiola die paniekerig reageert op de uitspraken. Dat is ook El Clásico.

Als voetbal liefhebber mag je deze wedstrijd dan ook niet missen. En ongeacht voor welke ploeg je bent, hoop je op een zinderende wedstrijd. Of het nu Barcelona is of Madrid. Het voetbal is de grote winnaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten