Pagina's

21 nov 2011

Wanneer gaat het weer over voetbal

Daar sta je dan. Loop je de tribune op na een weekje van rumoer bij je club. Goede kop koffie erbij en beetje praten met je buren in het stadion over al die vreemde gebeurtenissen bij Ajax. Overal hoor je de irritatie over de RvC. Cruijff is degene die het moet oplossen. Een enkeling durft van Gaal te verdedigen maar gaat snel om en kiest ook voor Cruijff. Meestal omdat de RvC het bij elke supporter wel vergooid heeft.

En er wordt ook nog gevoetbald. Je zou het bijna vergeten zijn. NAC is toch een ‘’makkie’’, is de meest gehoorde uitspraak afgelopen week. Dacht ik zelf ook eerlijk gezegd. Viel toch even tegen. 2-0 voor na 80 minuten. Niets aan de hand. Echter wel bij dit Ajax. 2-2 en flinke hoofdpijn na een week die voor alle Ajacieden toch al verschrikkelijk was.

En dan is het zondag. Speel je zelf een wedstrijd zonder resultaat ( nederlaag maar dat zijn we gewend) en dan kom je thuis en gaan we gewoon weer verder met het belangrijkste nieuws van de afgelopen week.

Geen belangrijk persoon die is overleden of Wilders die ruzie heeft met het CDA. Nee. De allerbelangrijkste zaak in ons land. Het voetbal. En of je nu voor Ajax bent of Feyenoord, je volgt het nieuws over deze vreemde zaak. Gedwongen of ongedwongen.

En dan staat daar in de middag Johan Cruijff. In de mist. En dat is eigenlijk wel typerend. Gaat dit nog ooit goed komen met mijn club, Ajax? Ik heb mijn twijfels. Er is bij deze club altijd veel te doen. Een trainer die 16 miljoen uitgeeft aan een speler of een speler die bijt. Dat is ook tevens de charme van de club. Het is er nooit rustig.

Maar wat er afgelopen week is gebeurd kan niet. Mijn vorige blog stond er nog maar net op en eigenlijk was die al weer voor niets. Van Gaal zou de nieuwe algemeen directeur worden en nam nog even Martin Sturkenboom mee. Blind werd dan weer doorgeschoven naar de functie van technisch directeur.

Niets mis mee zo op zich. Maar wel de manier hoe dit geregeld is. Ten Have die het nodig vond om de grootste misdaad te doen binnen Ajax: Cruijff tot op het bot afbreken. Maar daar bleef het niet bij. Waar Cruijff zich kalm hield bij Pauw en Witteman, ging Ten Have met zijn aanhang door Cruijff te schofferen.

Hij kwam met de dodelijke opmerking naar Cruijff, maar ook alle andere Ajacieden, dat je professioneel moet zijn en Ajacied moet zijn om dit op te lossen. Laat ik even duidelijk zijn naar deze meneer Ten Have. Cruijff heeft 3 Europacups 1 gewonnen met Ajax, de wereldbeker in 1972 en maar liefst 275 wedstrijden voor Ajax in het eerste heeft gespeeld. En daar boven op ook nog 3 jaar trainer van deze ploeg is geweest. Is dat niet genoeg voor Ten Have om als ras Ajacied door het leven te gaan?

En dan komt ook nog Edgar Davids. Die had ik altijd heel hoog zitten. Was een harde werker en ging volop in de strijd. Dat doet hij nu ook alleen helemaal verkeerd. Hij beschuldigt Cruijff van racisme. Opzicht een zware beschuldiging. Laat ik wel zeggen dat als het waar is natuurlijk niet kan. Maar ik betwijfel dit. Zeker omdat  Ten Have eerst op belt naar Studio Voetbal, waar hij duidelijk vrienden bleek te zijn met Jack van Gelder, om echt te zeggen dat het zo is en ook te beweren het op tape vast ligt. Eerder in die uitzending waren er stevigere kritieken op hem  maar het leek dat bij deze actie de bedoeling was om censuur te plegen.

Maar dan komt vandaag het beeld naar buiten dat Davids zijn interview met Joep Schreuder 5 keer(!) opnieuw heeft opgenomen. Dat wekt de suggestie dat dit een streek is om Cruijff zo veel mogelijk te schaden. Komt dus bepaald niet echt slim over.
Maar ergste van alles is dat de club verdeeld wordt. En ik vrees voor het ergste. Dat Cruijff weg gaat en alle trainers mee neemt. Zelfs Frank de Boer. Al zei die wel dat hij niet gaat maar je weet het nooit. Maar wat is er dan nog over van deze ooit zo prachtige club.

Allemaal twijfels die de komende tijd ons nog bezig blijven houden. Gelukkig wordt er morgen nog gevoetbald. Ja, want het is nog steeds een voetbal club. Maar voor hoe lang dat begin je je steeds meer af te vragen. Ook als Ajacied.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten