Pagina's

15 mei 2012

Voetbalshirts zorgen altijd voor publiciteit


Vele supporters kijken er ieder jaar weer reikhalzend naar uit: de voetbalshirts van zijn of haar favoriete club. Het ene jaar valt het shirt goed in de smaak en het andere jaar vindt men het shirt het meest verschrikkelijke shirt dat er ooit is geweest. Maar toch worden deze ieder jaar weer volop verkocht.

Een voetbalshirt is ook erg interessant voor bedrijven om te gebruiken als communicatiemiddel. Zo worden er riante bedragen betaald om op het shirt te mogen prijken. Zo betaald AEGON Ajax jaarlijks maximaal 12 miljoen euro om met het logo op het shirt van de Amsterdammers te mogen verschijnen. Dit is niets in vergelijking met Qatar Foundation, dat jaarlijks 30 miljoen euro betaalt om op het shirt van Barcelona te mogen verschijnen.

Toch moet je als bedrijf zijnde erg uit kijken met het sponsoren van een club. Want een foute match zorgt direct voor schade aan de naamsbekendheid. Zo is het namelijk erg onwaarschijnlijk dat AEGON ooit nog Feyenoord gaat sponsoren. Al is het maar puur om het feit dat de rivaliteit tussen deze twee ploegen. Daardoor zouden grote groepen mensen hen niet meer serieus nemen en dat kan wellicht leiden tot het vertrek van veel klanten.

Maar ook de kledingsponsors moeten erg uitkijken bij het bedenken van een nieuw shirt. Zo heeft NIKE erg veel commentaar gekregen op het laatste Nederlands elftal uit shirt. Vele mensen vonden het erg donker. Dat was mede te danken aan het programma Voetbal International. Daar maakten Johan Derksen en Rene van der Gijp het shirt met de grond gelijk. Daar had NIKE dan ook meteen direct een probleem bij omdat deze mannen veel invloed hebben op de mening van de Nederlandse voetbal liefhebber.

Maar een ding moet een club en kledingsponsor nooit doen met een shirt. Je moet nooit aan de kleuren en patronen van het shirt komen. Dat kan vaak ook niet omdat het statutair zo is vast gelegd maar als een club wordt overgenomen dan wordt dat ook nog wel eens verkocht. En vaak zijn de fans daar niet altijd blij mee.

Zo is er een zeer recent voorbeeld. De club Cardiff City uit Wales, is onlangs overgenomen door Maleisische investeerders. Zo willen zij de clubkleuren van Cardiff City veranderen en het logo veranderen. De fans reageerden hier furieus op. Echter kan het bestuur van de club niet terug. Het heeft afspraken gemaakt met de investeerders waar niet meer over gepraat kan worden.

Dit is een voorbeeld van iets dat voor de fans, gelukkig, niet al te vaak gebeurd. Het geeft in ieder geval ieder jaar weer voldoende commotie. Zowel in positieve zin als in negatieve. Desondanks is het een bijzonder fenomeen: het voetbalshirt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten